设为首页收藏本站|正體中文

天機易學論壇(風水168)

風水師搞公會 蘇民峰唔埋堆

信誉:
好评率:100.00%
差评率:0.00%
质量:5.00分
交流:5.00分
附件:5.00分

浏览他的专栏

马上注册,结交更多好友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?註冊

x
風水師令人諗起乜?爭產、情慾、招謠撞騙?城中80多名風水師覺得「陳振聰事件」令風水師形象插水,正籌備成立行業組織「道教玄學會」,內有一個紀律聆訊委員會。「發起人」之一吳佩孚話,「第時有個渠道畀香港人投訴風水師,希望有官員、商界做委員」。不過,人氣風水師蘇民峰就質疑個會係行業自我監管,企硬唔會加入。 [size=150%]
蘇民峰:監管應考試發牌
一向牙擦蘇民峰話:「你話我知點監管?風水界根本冇個泰山北斗主持公道。第二時有風水師畀人投訴,佢只要自辯話:『呢係我祖傳術數,你?唔識。』就推得一乾二淨,什麼高官商界都奈佢唔何。」蘇師傅覺得,如果做監管就要先引入考試發牌制度,「如果唔係有乜監管準則?」
牙擦蘇又話,至今無人叫佢加入個會,但佢亦「請都唔會入」。風水界是非多籮籮,蘇民峰直認:「係呀,個個都覺得自己係大師、至高無上,我都係退隱江湖好。」
吳佩孚:風水工作導人向善
幫手穿針引線吳佩孚就覺得搞個會係好事:「風水師唔係??講錢,我?要畀人知道,工作係導人向善。」其他答應加入風水師包括麥玲玲、李丞責、黃震宇等,主席一職就由早前法庭代表華懋與陳振聰過招司徒法正擔任。吳佩孚話﹕「司徒法正知名度高、又好活躍,但唔代表佢武功特別高強。」吳佩孚自己就堅持唔做任何職務:「我費事惹是非。」不過講時講,如果第二時陳振聰要求入會,唔知會唔會畀佢加入呢?
風水師搞公會 蘇民峰唔埋堆.jpg
0人打分
|
好评率:100.00%
|
差评率:0.00%
质量:5.00分
交流:5.00分
附件:5.00分
楼主其他發帖
搞个「道教玄學會」,內有一個紀律聆訊委員會,
如何監管是一个大問题?
回复 1# door

唉, 搵個法科風水師來做攪手, 你便知道是甚麼東西了, 況且, 以甚麼來做標準.
香港人说的话和字,有的地方看不懂是啥意思啊??? 比如 唔知會唔會畀佢加入呢? 这是什么意思?
回复 1# door

哈哈, 希望不是閙劇收場.

不知道给不给他加入呢?
搵個法科風水師來做攪手, 你便知道是甚麼東西了

本网免责声明|Archiver|手机版|網站索引|百度Sitemap|谷歌Sitemap|天機易學論壇(風水168)

GMT+8, 2024-5-7 06:29