设为首页收藏本站|正體中文

天機易學論壇(風水168)

武曲天府太陰為財星

我只係"引用"你打過果句廢野
要講 copycat,當然唔夠你勁啦!
當日唔係比我直接話你抄康子D文章,你仲扮晒大師咁.
笑死人.
睇清楚上文下理先話人啦.低低地...
我係話緊其他人呀---> teaman-1

"曲解原意,斷章而取義,先加鹽添 ...
Sonic21 发表于 2010-7-2 12:16

copycat again,低手。
都係果句,晌你面前,無人敢認自己係"copycat高手",
你有邊篇唔係 copy 其他人?
都係我唔好,當日督爆你專抄人之後,令到你老人家每抄人D文都要自爆係"轉貼"
真係對唔住呀!
你繼續慢慢玩啦.
我只係"引用"你打過果句廢野
要講 copycat,當然唔夠你勁啦!
Sonic21 发表于 2010-7-2 12:16

哦?!原來你想扮大屍!怪我阻你?
怪不得處處針對了!
多謝轉貼分享!!
十八飞星中和水有关的共有七个,皆与财有关:
天同星
天相星
破军星
太阴星
巨门星
文曲星
右弼星
而非是三个。
天机秘旨 发表于 2014-2-20 10:17
十八飞星中和水有关的共有七个,皆与财有关:
天同星
天相星

这么深奥?
看紫薇白娘子的启蒙资料一段时间,因无进一步的东西可学,就放弃了。而加入他们的弟子群,好像需要信佛教似的
了解、学习一下
天府帶財可能要再思考一下。天府不參與四化,沒有化變,如何生財?
財帛宮主武曲和貪狼,貪狼為有形資產,武曲為無形資產,貪狼為兌卦,屬僕役,下屬,辦公器材等,武曲則是企劃、經營、管理所帶來的財富。在田宅宮,武曲為有形田宅,如土地、房子,貪狼屬精神田宅,如車子。
在還沒進入四化時,武曲為坤卦,貪狼為兌卦,受化變時則轉為乾卦進行化變。(貪狼化權除外)
太陰屬暗財,如妻財,以偏財論。

本网免责声明|Archiver|手机版|網站索引|百度Sitemap|谷歌Sitemap|天機易學論壇(風水168)

GMT+8, 2024-4-16 15:43